Skip to main content

Csőrege

Érték bemutatása:

II. Gasztronómiai Fesztivál 2016, és III. Gasztronómiai Fesztivál 2017. Apátfalván a Gasztrofesztiválon igyekeznek a régi hagyományos süteményeket feleleveníteni, megsütni, megkóstoltatni a falu lakosságával, az érdeklődőkkel. Ott helyben a recepteket is meg lehet kapni. Így próbálják a szervezők az elfeledett népi ízeket feléleszteni, divatba hozni újból. 2016-ban, és 2017-ben is ott volt a sütemények között a csőrege, lehetett kóstolni és receptet hazavinni.
A Gasztrofesztiválon sütött csőrege receptje: 3 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 40 dkg liszt, pici só, pici cukor A lisztet a tojással, tejföllel, cukorral, sóval összegyúrjuk, hogy levestészta keménységű legyen. Tésztagépen nyújtjuk, először a 3-as, utána az 5-ös fokozaton. Derelyemetélővel vágjuk, és bevagdossuk. Bő forró zsírban vagy olajban hirtelen tűznél aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintjük, így tálaljuk. Szigeti György: Fejezetek Apátfalva néprajzából I. Anyagi kultúra c. könyvében szereplő recept: A csőrege készítésekor összekavarnak tojássárgáját (van aki a tojás fehérjével együtt teszi bele) porcukrot, tejfölt és lisztet. Az így nyert puha tészta épphogy nyújtható. Ezután csőrege metélővel szögletes formára vágják, (két bevágással a belsejében három részre osztják) vagy papírforgó alakúra készítik. Régebben lakodalmakba és gyerekágyas asszonynak is vitték. Varga Andrásné szerint a tojásfehérjét azért nem teszik bele, hogy ne legyen kemény a csőrege. Az a szép és jó csőrege aminek hólyagos a felülete.

Érték indoklása:

A földműves parasztság kedvelt tésztaféléje volt, tésztás napokon, bőjti időben ették. Egyszerű, olcsó alapanyagokból, egyszerű eljárással készülő édes süteményféle.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Apátfalvi Hírmondó 2016. október 12. old. II. Gasztronómiai fesztivál, 2016 Apátfalvi Hírmondó 2017. október 14. old. III. Gasztronómiai fesztivál, 2017 Szigeti György: Fejezetek Apátfalva néprajzából I. Anyagi kultúra

Csőrege 1kép
Csőrege 2kép
Csőrege 3kép
X