Csőrege
Érték bemutatása:
Az ősmagyarok konyháját a „pentaton” ízek harmóniájával szokták jellemezni; az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellé ötödiknek az erőset is külön íznek fogják fel és ezen öt íznek a harmóniájára törekedtek, akárcsak a mai belső-ázsiai népek. A táplálkozás körében ma is sok, a honfoglalás koránál sokkal korábbi, keletre nyúló hagyományt találunk. Ilyen ősi gyökerű ételünk az alföldi pásztorok tarhója, mely joghurthoz hasonlító különleges étel, a közelmúltig fogyasztott vízzel, sóval gyúrt erjesztetlen tészta, a lepénykenyér, a „csörege-fánk”, az alföldi bográcsban készült krumplistészta, a „slumbuc”, a magyarsággal, de feltételezhetően már a hunokkal vagy az avarokkal bekerült hsziungu áldozati étel a keng (a „pörkölt”) és a ta-keng (a „gulyás”). E magyar étel településünk kedvelt édessége volt a múltban. Receptjét a sándorfalvi asszonyok szájról szájra, generációról generációra adják tovább.
Érték indoklása:
Hagyományőrző rendezvényeink legkedveltebb finomsága, melyet messze földön a mi nyugdíjasaink készítenek el legjobban. Fontosnak tartjuk e népi eledel receptjének, sütési módszerének fennmaradását, tovább adását a következő nemzedéknek.Járás: Szegedi járás
Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 63/2014 (V.29.) Kt.A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Sándorfalvi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: SándorfalvaIrányítószám: 6762Érték szakterülte kategória: Turisztika
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://sandorfalva.hu; Bieniek Istvánné Jutka néni, 6762 Sándorfalva, Petőfi u. 4.