Skip to main content

Csongrád megye kajak-kenu sportélete

Érték bemutatása:

Csongrád megye kajak kenu sportja évszázados történelme, kiemelkedő és tartós nemzetközi eredményessége, a lakosság körében kivívott népszerűsége és az egészséges életmódra, közösségi szellemre, a természet iránti tiszteletre nevelő hatásai miatt képvisel figyelemre méltó értéket. A tizenkilencedik század fordulóján dr. Petz István szegedi sportember a Hunnia Csónakázó Egylet tagja fakajakkal leevezett a Maroson Ratosnyától Szegedig. Bödönhajós vízimolnár versenyek, csónaktúrák előzték meg az 1935-ös első, szervezett kajak sporttevékenységről szóló híradásokat. Azóta egyesületek, egyletek, klubok, szakosztályok sora választotta ezt a csodálatos sportot, első sorban Szegeden, Algyőn, Szentesen és Csongrádon. A háborút követő évektől a kajak-kenu sportág dinamikus fejlődésnek indult, sok más sportághoz hasonlóan kitörési lehetőséget láttak benne a fiatalok. A Melbourne-i olimpiai aranyérem után, amely a sportág első magyar aranya volt, a megye nagyobb Tisza parti településein megjelentek az első sporthajók, kajakok, kenuk egyaránt. A hetvenes évekre a vidék jelentős vízi sport bázisává vált a megye.

Szegeden a korábbi négy-öt kis klub részleges összevonásával valamint az olajipar és az egyetem támogatásával olimpiai-, világ- és európa bajnoki eredményesség született. Csapó Géza, Svidró József, Darvas Miklós mellett országos bajnokok sora jelezte, hogy a kajak-kenu sportágban Szeged nemzetközi elismertségre tör. A nyolcvanas évek elején megépült Maty-éri evezős és kajak-kenu pálya tovább javította a sportág eredményességét. Petrovics Kálmán, Bohács Zsolt, Kajner Gyula, Páger Zoltán világbajnokokként, további sok száz fiatal nemzetközi és hazai eredményekkel járultak hozzá a fejlődéshez. Az elmúlt évtizedben korszakalkotó eredményekkel a Szegedi Vízisport Egyesület három olimpia (Athén, Peking, London) eredményei alapján a Bp Honvéd mögött az ország második legeredményesebb klubja lett minden sportágat figyelembe véve. A hetvenes évek végén Szegeden „befogadott” Milán Janic lánya, Janics Natasa és a saját nevelésű Vajda Attila négy olimpiai aranyat, valamint a Szegedre igazolt Storcz Botond – egyben Szeged első, szegedi klubban versenyző bajnokaként – az ötödiket hozta a városnak. A szegedi kajak-kenu sport összesen az Olimpiai Játékokról öt arany, három ezüst, három bronz és a világbajnokságokról 44 arany, 16 ezüst és 18 bronzérmet hozott a megyének, valamint számtalan európabajnoki, utánpótlás VB és EB győzelmet, nemzetközi versenyeredményességet és országos bajnoki dicsőséget.

Mindemellett olyan közösségeket alkotott, melyek nemzedékeken át alakították azt a képet, melyet a mai szóhasználatban a „kajakos alkat”, „kajakra vette” kifejezések takarnak. A „szakma” megbecsültségét olyan edzők alakították ki, mint Balogh Artúr, Oravecz Béla, Kemecsey Imre, Svidró József, Kovács László, Kása Ferenc. Csongrádon a hetvenes évek elején Mészáros Csaba irányításával alakult önálló klub. A város és a sportot, vizet kedvelők közös törekvése volt a sportág fejlesztése. A nyolcvanas évek elejétől nemzetközi eredményességben is meghozta a sikert a munka: Sarusi Kis János négyszeres kenu világbajnokként a város legeredményesebb sportolója lett. A későbbiekben Pető László, Bence Beáta a felnőtt, valamint Makai Tibor, Tóth Róbert, Horváth Alexandra és Nagy Vendel az utánpótlás korosztályokban ért el nemzetközi sikereket. A klub sportteljesítménye, a négy évtizedes sportszakmai munkája, edzőik, versenyzőik teljesítménye és ragaszkodása városukhoz, a fiatalabb nemzedékek számára példaként állítható! Szentesen is a hatvanas évekre tehető az az időpont, amikor a klubrendbe szedett kajak-kenu sportélet fejlődésnek indult. A sportág térhódítása – kisebb településről lévén szó – lassabban és kisebb eredményességgel ment végbe, mint a megye nagyobb városaiban. A Tiszai élet, a vízitúrák és a rendszeres sportolás Balogh Béla szakosztályvezető irányítása mellett megalapozták a sportág jövőjét a nyolcvanas évek végéig. Azóta napjainkig a St. Jupát sportegyesületben folyó munka jelenti a kajak-kenu versenysport és szabadidősport életterét Szentesen.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Szeged, Csongrád, Szentes

Irányítószám: 6720

Érték szakterülte kategória: Sport

Csongrád megye kajak-kenu sportélete 1kép
Csongrád megye kajak-kenu sportélete 2kép
Csongrád megye kajak-kenu sportélete 3kép
X