Skip to main content

Csíramálé

Érték bemutatása:

Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő élelmiszer. A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot (a búzában található keményítő a meleg hatására alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, B1 – B6, folsavat és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is tartalmaz.
Nyomokban előfordul A-, E- és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező, aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitást erősíti, tehát hozzájárul az egészséges életmódhoz.
Érdekességképpen megemlíthető, hogy magyar orvosok fejlesztették ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart. Ezt a készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos sejtekben.

Járás: Csongrádi járás, Szentesi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád, Szentes, Csanytelek

Érték szakterülte kategória: Agrár

Csíramálé 1kép
Csíramálé 2kép
X