Skip to main content

Csanádpalotai Dér István Általános Iskola

Érték bemutatása:

Az Általános Iskola és Gimnázium Csanádpalotán 1963. szeptember 1-jén tanévben nyitott meg, 32 fővel, főként csanádpaoltai és környékbeli tanulókkal. A tanulmányi eredmények, illetve az érettségit követő felsőoktatási felvételi arányok megfeleltek az országos átlagnak. A gimnázium rangját, tekintélyét egyensapkával, iskolaköppeny-vislésével, ünnepi visletként lányoknal matróz blúzzal, fiuknak öltöny, fehér ing+nyakkendő vislésével tették kötelezővé és eltérővé az álatános iskolai tanóktól, hiszen egy épületben zajlott az oktatás.

Az iskolavezetés rendet és fegyelmet követelt a tanulók körében az iskolán belül és kivül egyaránt, például iskolai tanuló nem tartózkodhatott az utcán este nyolc óra után. A kiváló pedagógusok nagy súlyt fektettek arra, hogy minél több tevékenységbe bevolnják a település fiataljait. Megalaklut az asztalitenisz csoport, ifjúsági táborokat is szerveztek. A szinjátszó- és néptáccsoport állandó szereplője volt a közösségi és a környező települések rendezvényeinek. Az épitőtáborok remek alkalmat nyújtottak különböző mezőgazdasági munkák végzésére. Mindezek a programok ellenére a Gimnáziumot megszüntették az 1966/67-es tanév végén megszüntették, a tanolóit átirányitották Makóra, az épületet Nevelőotthonná alakitották.

Érték indoklása:

Csanádpaolta épitett és szellemi öröksége sokkal gazdagabb, mint elsőre gondolja az ember. Azok a kutatások és irott, ellően dokumentált munkák a város multjáról, amelyek gazdagitják a Telelülési Értéktár anyagát, láttatni engedik a közelebbi és távolabbi múltunkat, legyen az épitett, gazdasági, kulturális vagy szellemi jellegű örökség.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csanádpalota Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanádpalota

Irányítószám: 6913

Érték szakterülte kategória: Kultúra

X