Skip to main content

Csaj-tó

Érték bemutatása:

A Csaj-tó a Csanytelek-Tömörkény-Baks községek által közrefogott tórendszer, amely a XX. század közepéig a Tisza öntésterülete volt. Mai formáját 1964-1967 között kapta. Közép-Európa egyik legjelentősebb madár pihenő és táplálkozó helyei közé tartozik. 1977. január óta egyik kutatási pontja a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Madártani Egyesület közös programjának, amely a mesterséges és természetes tavak ökológiai-faunisztikai összehasonlító vizsgálatával foglalkozik. 1977. végéig 222 madárfaj volt kimutatható a területen. A Csaj-tó közvetlen Tisza-völgy széli terület a Tisza menti vonulási úton, ezért jelentős a madármozgalma.

Érték indoklása:

A Csaj-tó a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, 1979 áprilisa óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen a vízimadarak élőhelyeiről szóló Ramsari nemzetközi egyezmény helyszínei közé tartozik.

Járás: Kisteleki járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 7/2013.(XI.29.)CsMÉB határozat

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanytelek, Tömörkény, Baks, Felgyő

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Forgó István: Csanytelek története a kezdetektől

Csaj-tó 1kép
Csaj-tó 2kép
Csaj-tó 3kép
X