Skip to main content

Bürgés Katalin alkotóművész munkássága

Érték bemutatása:

Bürgés Katalin Szegeden született 1960. július 3-án, munkáscsalád gyermekeként. Tanulmányait illetően közgazdasági szakközépiskolában szerzett érettségit, jelenleg a Magyar Posta alkalmazottja, a Dóci Posta vezetője.
Alkotói tevékenysége már 8 éves korában megalapozódott. Kreativitását édesapjától örökölte, édesanyjától tanulta meg a kötés és hímzés fortélyait, ezen felül nagyon szeretett rajzolni. A kézimunka iránti vágy egyre inkább erősödött benne az évek során.
Kezdetben mézeskalács készítés, hímzések, gépi- és kézi kötés, a gobelinezés. A vágya leginkább az volt, hogy amit alkot, teljesen egyedi legyen, a saját elképzeléseit így megvalósítva.
A 2000-es évek elején a „Praktika” újságban fedezett fel „Négy Évszak” naptárat szalaghímzéssel készítve, ekkor jutott arra az elhatározásra, hogy ezzel a technikával készít virág képeket. Az öltéstechnikát egy ausztrál kiadású könyvből tanulta meg, teljesen egyéni munkával.. Így született meg az első tíz darab alkotása, amit 2008-ban a „Képző és Iparművészeti Lektorátus” bizottsága előtt mutatott be. Mind a tíz alkotását a Bizottság minősítette és zsűri számmal látta el, mely nagy önbizalmat adott az alkotómunka folytatásához, a szalaghímzés minél tökéletesebb és egyedi elsajátítására törekedett.
A természetben látott virágokat élethűen adta vissza alkotásaival, egyben tükrözve alkotói munkájának egyediségét. Fotóról is dolgozik, de a legjobban azt szereti, ha az élő növények után mintázhatja meg az alkotásokat. A színes szalagokat lenvászon alapra fűzi, majd képkeretbe foglalja. Napraforgó, muskátli, pipacs, hóvirág is díszeleg otthona falain – lakása egész évben virágzik.
A szalagképek mellett képeslapokat, tojásokat is hímez – megrendelésre és ajándékba is dolgozik. Munkái az ország minden szegletébe elkerültek, de Kanadába, Írországba és Hollandiába is vittek már belőle. Játszóházakban gyermekeknek, kézműves-foglalkozásokon felnőtteknek mutatja be a technikát, amelyhez jó térlátásra is szükség van.
Sokrétűen fejezte ki a kézművesség keretén belül művészi beállítottságát, ugyanis megtanulta a gyöngyhorgolás technikáját, így ma már igény szerint készít karkötőket, nyakláncokat. Alkotásaira sokan felfigyeltek, az ország számos városában, falvaiban részt vesz kiállításokon, bemutatókon és vásárokon.
A Szarvasi Kézműves Egyesület tagja, alkotásaival több oklevelet és pályázatot nyert meg.
Számára a kézművesség, az alkotói tevékenység életének szerves része, melyről így nyilatkozik:
„A kézműves tevékenység számomra olyan, mint a reggeli kávé, nem múlik el úgy este, hogy valamelyik munkámmal egy órát ne töltsek el esténként, mert a munkám miatt csak este tudok dolgozni, mert így az igazi, hiszen ekkor, minden elcsendesül és nyugodtan lehet gondolkodni, dolgozni és alkotni, két egyforma dolgot nem tudok megcsinálni, mert valamiben eltérnek egymástól. Ez a szépsége az igazi kézi munkának, így minden alkotásom egyéni és saját kivitelezés.”
„A szalaghímzés nem ősi magyar kézműves tevékenység, hanem angol eredetű, de Spanyolországban is közkedvelt kézimunka. 2009 januárjában megalakult a helyi kézimunkakör Dócon, ahol felkértek ezen kör vezetésére, amit örömmel elfogadtam.”
Alkotói, művészi beállítottságát lányai is örökölték, környezetüket is saját alkotásaikkal díszítik, és tanácsot kérnek az újabb alkotásaik kivitelezéséhez.
Bürgés Katalin 1992 óta él Dócon, közel 25 éve, csodás alkotásait országosan elismerik, díjazzák, így Dóc község alkotóművésze lett.
Mottója:
„A munka szépsége éltet, és ha örömet okozok másoknak efféle tevékenységgel, az már fél siker.”

Érték indoklása:

Bürgés Katalin egyedi kézműves alkotásaival, melyek hazánkban és külföldön is elismertekké váltak, ezáltal Dóc Község alkotó művészévé vált.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Dóci Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Dóc

Irányítószám: 6766

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Az alkotásokról készült fotóalbum állt rendelkezésre. Internetes forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/katalin_a_teve_elott_kezimunkazik/2271204/ http://www.delmagyar.hu/kepek/burges_katalin_kezimunkaibol/2024600/2663984 http://doc.network.hu/kepek/burges_katalin_szalaghimzo_munkai https://www.youtube.com/watch?v=9XEO-5PgrNQ http://keruletunk.ujbuda.hu/albertfalva/mezeskalacs-diszites-es-vasar-albertfalvan

Bürgés Katalin alkotóművész munkássága 1kép
Bürgés Katalin alkotóművész munkássága 2kép
Bürgés Katalin alkotóművész munkássága 3kép
X