Skip to main content

Budai Sándor lakóháza (Budai Sándor Emlékház és Tájház)

Érték bemutatása:

A sándorfalvi népi művészet hírét országban-világban Budai Sándor népművész alapozta meg. Sokoldalúságát, népművészeti tehetségének hírét citeraiskola teremtése, naív festményei, meséi prezentálják. A citerakészítés mestere 1918-ban született Szegeden, a Pallavicini-uradalomhoz nagyszülei révén kötődött, akik cselédként dolgoztak a birtokon. A citerázás alapfogásait Silóczki Sándortól sajátította el, és már 12 évesen elkészítette első hangszerét. Néhány éven belül a népzenei fesztiválok állandó meghívottja lett és 1968-ban a Népművészet Mestere címet adományozták neki, majd 1974-ben Szocialista Kultúráért kitüntetést is kapott. Művészi famegmunkálású citerái a világ számos országába kerültek néprajzi, múzeumi és magángyűjteményekbe a British Múzeumtól az abesszin császári palotáig, a hajdani Szovjetuniótól Belgiumot át Norvégiáig, Afrikáig és Amerikáig.

Budai Sándor felújított szülőházában eredeti berendezések és használati tárgyak adják vissza az egykori hangulatot egy Európában egyedülálló citeratörténeti kiállítás segítségével. A korhű berendezéssel kialakított kiállítóterek a mester korát megidézve mutatják be Budai Sándor egykori lakását és műhelyét, nagy hangsúlyt helyezve zenei és citerakészítő tevékenységére. A jellegzetes magyar népi hangszer készítését, múltját bemutató kiállítás csak itt látható Magyarország területén. Több szobában mutatjuk be a sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar több mint fél évszázados történetét. „Talán azért is terjedt el nálunk a citera, mert ezt a hangszert házilag állították elő és így nem került pénzbe” – írta Budai Sándor erről a szegények körében igen népszerű zeneeszközről. Az Emlékházban éppen ezért rendeztünk be a sándorfalviaknak köszönhetően világszerte is megismert hangszer kialakításához használt munkaeszközökkel egy bognár és citerakészítő műhelyt. Az egykori szerszámok és munkapadok közé lépve a látogatók szinte belecsöppennek a hangszerkészítés izgalmas és változatos folyamatába. Az múzeumhoz – mint a helyi paraszti lakóházakhoz általában – tartozó udvaron fedett-nyitott szín épült újjá, hogy helyet adjon a hajdani falusi portákon használatos tárgyak, mezőgazdasági eszközök bemutatásának.

Érték indoklása:

Budai Sándor népművész munkássága során elevenítette meg a sándorfalvi népi kultúrát, alapozta meg mai történelmünket.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 63/2014 (V.29.) Kt.

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Sándorfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Sándorfalva

Irányítószám: 6762

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.sandorfalva.hu; http://www.sulinet.hu

Budai Sándor lakóháza (Budai Sándor Emlékház és Tájház) 1kép
Budai Sándor lakóháza (Budai Sándor Emlékház és Tájház) 2kép
X