Skip to main content

Brza gibanica

Érték bemutatása:

A deszki szerb családoknál a vendégváró asztalról nem hiányozhat, mint előétel a GIBANICA. Készítik többféleképpen, de ezen a módon csak Deszken. E sós, meleg előétel házi készítésű nyújtott réteslapból, öreg juhtúróval készül. Hozzávalók: -1/2 kg réteslapú -0,5 kg juhtúró -200 g keménysajt -olaj vagy zsír Elkészítése: Juhtúrót és a reszelt sajtot összekeverik, majd réteslapba töltik. Föltekerve csigaformát formáznak, majd forró bő olajban vagy zsírban mindkét oldalát aranysárgára sütik. Forrón tálalják.

Érték indoklása:

Magyarországon egyre növekszik a kiemelt örökségi helyszínek száma, de nemcsak az épületekkel, természeti területekkel kell foglalkozni, hanem a meglévő helyszíneket „megtöltő” tárgyakkal, azok használatával, az ott élő emberekre gyakorolt hatásukkal. A megóvás, fenntartás és megőrzés három különböző, de mindenképpen elengedhetetlen feladat. Ezt a munkát, akárcsak az egész örökségi mozgalmat az jellemzi, hogy szoros kapcsolatot kell fenntartani a múltat képviselő idősebb emberekkel, és létre kell hozni a kapcsolatot az ifjúsággal is. A jelen kor felelőseinek kell arról gondoskodnia, hogy a következő generáció felkészülten vehesse át a stafétabotot. Felkészülésükkel párhuzamosan az a felelősség is minket terhel, hogy legyen mit átadnunk, vagyis kultúránk örökségi értékeit. Mindezek a kulturális örökségek értékesek számunkra, közös kincsnek tekintjük, és sokat teszünk a megőrzésükért is. Ehhez megfelelő tájékoztatás, korszerű információmenedzsment szükséges, mert e nélkül nem tudja felhívni magára a figyelmet, nem tud közkinccsé válni az örökség. Ennek szervezésére, technikai hátterének kidolgozására, megvalósítására megfelelő ismeretekkel, eszközökkel és gyakorlattal kell rendelkezni. Ezt az ételt készítik többféleképpen, de ezen a módon csak Deszken.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 22/2016.(IX.20.)CsMÉB

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Turisztika

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Szerb örökségünk című kiadvány, Monográfia, Deszk története és néprajza, Csongrád Megye Népművészete

Brza gibanica 1kép
Brza gibanica 2kép
Brza gibanica 3kép
Brza gibanica 4kép
X