Skip to main content

Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény

Érték bemutatása:

Makó és a környező települések paraszti tárgyi anyagának (gazdálkodás eszközei, táplálkozás gyűjtemény, házi ipar, kismesterségek, szokás- és játékanyag, textíliák, viseletek, hímzések, szőttesek, festett bútorok, kerámiák, szakrális anyag) közel tízezer darabos gyűjteménye. A műtárgyak a 18. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszakból származnak, melyek főként a magyar (Makó, Apátfalva, Kiszombor, Hódmezővásárhely), román, szerb (Magyarcsanád) és szlovák (Pitvaros, Csanádalberti, Ambrózfalva) népességhez kötődő emlékek. A gyűjtemény műtárgyait eddig mintegy 30 kiállításon tekinthette mag a közönség Magyarországon és Németországban.

Érték indoklása:

A gyűjtemény egyedülállóan értékes, a megye múzeumi anyagaihoz képest is számos kuriózumot tartalmaz. Az eltűnő paraszti életmód olyan tárgyi együttesét mentette meg az enyészettől, melyet ma már nem föllelhető.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://csm-honismeret.uw.hu/cikk.php?cikkid=2007_foto_karacsonyinepszokasok

X