Skip to main content

Bitó György fazekas népi iparművész életműve

Érték bemutatása:

Bitó György keramikus és fafaragó földműves szülők sarjaként látta meg a napvilágot Szegeden, 1959. február 25-én. Elemi iskoláit Pusztaszeren járta, majd Kiskunfélegyházán tanult karosszérialakatos szakmát. 1980-ban költözött Kistelekre – 1983-óta dolgozik a helyi Mentőállomáson gépkocsivezetőként (1987-ben középfokú Egészségügyi végzettséget szerzett). 1999-ben a helyi Művészeti Iskolában elvégzett egy – Czakó János által vezetett – népi fazekas tanfolyamot. Ezt követően autodidakta módon fejlesztette tovább tudását számtalan szakkönyv tanulmányozásával és sok gyakorlással. Főleg a népi formavilág és ornamentika érdekli – ebben nagy segítséget nyújtottak az évente szervezett erdélyi kirándulások, alkotótáborok.
2001-től a Kisteleki Művészeti Iskolában gyermekeket és felnőtteket is tanít a fazekas mesterségre. 2001 nyarán meghívást kapott a Szegedi Ifjúsági Ház Nemzetközi Szakkiállítására – ez a nívós rendezvény önbizalmat adott a folytatáshoz. 2002-ben zsűriztette először alkotásait. Azóta több kiállításon, tárlaton vett részt műveivel (Nagymágocs, Szentes, Bokros (különdíj), Szeged Juhász Gyula Művelődési Ház, Szeged Ifjúsági Ház, Kistelek Művészeti Iskola és Közösségi Ház). Két alkalommal is részt vett az ország legrangosabb népművészeti eseményén augusztus 20-án a Budai Várban. A fazekas korong és kemence kivételével maga készíti alkotó szerszámait.

Érték indoklása:

Jelenleg 48 db zsűrizett alkotása van, ebből 6 db "A" kategóriás 45 db "B" kategóriás. 2007-ben megkapta a népi iparművész címet. 2002-től tagja volt a már nem működő Délalföldi Népművészeti Egyesületnek, illetve az Amatőr képző és Iparművészeti Társulatnak. 2004-ben alapító tagja és egyik alelnöke a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesület 2004-nek. Jelenleg a bőrművesség és rézdomborítás (poncolás) területén alkot.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): dane2004.demon.hu gyurbi.gportal.hu

X