Skip to main content

Az NB III-ba bejutott apátfalvi focicsapat sikere

Érték bemutatása:

1973-ban az apátfalvi focisták bekerültek az NB III-ba. A csapatnak, mint fiatal sportoló én is tagja voltam. Az országban szinte ismeretlennek számító sportszakosztály tagjai, és az egész falu nagyon büszke volt az elért eredményre. Az ASK elnöke Marczika András a labdarúgók edzője, Beke Mihály tanár úr, „Mester” volt. Apátfalvának 1949 óta volt labdarúgócsapata. Mint sok másik, ez a csapat is mindig az egyre jobb eredmények eléréséért küzdött. A megalakulás óta természetesen cserélődtek a játékosok, újak, fiatalabbak jöttek. Az 1973- as csapat tagjainak többsége 5 éve játszott már együtt. Marczika András 1943 óta dolgozott a községi tanácsnál. Az 1972 februárjában lett az ASK elnökhelyettese, majd 1973 februárjától az elnöke. A sportkör legeredményesebben működő szakosztálya a labdarúgóké volt, amint azt bizonyítottuk is. A makói járás községeiben az előző 15 év alatt egyetlen csapat sem ért el ilyen eredményt.
A bejutás: Ez az emlékezetes döntő meccs 1973. június 24-én volt, Apátfalván, a helyi és a dorozsmai csapat küzdött egymással. A sordöntő Dorozsma elleni mérkőzésen az én -Szilágyi Dezső- fejes gólommal nyertünk, 1-0-ra. Győzött Apátfalva, és ezzel bekerültünk az NB III-ba. Hatalmas volt az öröm, megcsináltuk a lehetetlent. A győzelemre nagyon büszke volt mindenki, sok munka, fáradozás, kitartás feküdt benne, az egész falu boldog volt, híresek lettünk. A csapat tagjai: Két kapus volt: Varga I. József és Jung János Hátvédek: Laczi István, S. Nagy András, Jani András, Csala Lajos, Sóki János és Furák István Középpályások: Varga II. József, Mátó József, Szilvási András, Mátó Mátyás, és Vári Ferenc Csatárok: Szilágyi Dezső, Nagy Péter, Mátó Mihály és Szilvási János Ebben az összeállításban nyertük meg az 1972-73-as évi megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot, emellett az évi sportszerűségi versenyt is.
A csapat hetenként 2-3 alkalommal tartott edzést. Télen január 10-től kezdődött az alapozás. Sokáig nagy gond volt a megoldatlan helyiségkérdés, de a művelődési ház segítségükre sietett, és biztosította számukra telenként, rendszeresen a nagytermet. A helyi tsz a személyszállításban nyújtott nagy segítséget, amikor a csapat más községben, vagy városban futballozott. Szinte mindenki közügynek tekintette a szakosztály működését. Híresek voltak a szurkolók is. A község lakóinak száma közel 5000 volt. A faluban egyik legjelentősebb eseménynek számított, és sokak egyetlen szórakozása a tv mellett a vasárnaponkénti futballmeccs. Szinte minden hazai mérkőzésünket 800-1200 néző előtt játszottuk. Az akkor ifjú focisták már idősebbek vagyunk. Azóta is örömmel gondolunk vissza a csapatra, a közös meccsekre.
Minden évben Makón, Varga II József volt vendéglőjében összejönnek a még élő játékosok, felidézve a régi fociélményeket, sikereket. Sajnos az idő eljárt felettünk, nyugdíjasok vagyunk már. Az akkori sikercsapat tagjai közül sajnos már kevesen vagyunk. A faluház előcsarnokában 2013. június 22-én emléktáblát avattak a példátlan sportsikert elért csapattagok neveivel. Szövege: Az ASK 1973-ban az NB III. osztályba jutott labdarúgó csapata Marczika András s.k. elnök, Molnár János szakosztályvezető, Beke Mihály edző, Fa János intéző, Jung János, Varga I. József, Dutkon László, Szilvási András, S. Nagy András, Csala Lajos, Sóki János, Laczi István, Mátó Mátyás, Balogh Vígh Mihály, Furák Ferenc, Szilágyi Dezső, Furák István, Varga II. József, Mátó Mihály, Mátó József, Nagy Péter, Gyulai Ferenc, Kardos János, Vári Ferenc, Szilvási János, Magyar István, Tamás Mihály, Langó Imre, Szilvási Mátyás, Jani András.

Érték indoklása:

A falu sportéletében példátlan sportsikernek számít a néhány ezer főt elérő község csapatának NB III-ba jutása. Különösen, hogy a csapatban csak apátfalvi játékosok szerepeltek. Sok mindent feláldoztunk a sikerért, küzdöttünk, futottunk, segített minket az egész falu. Fontos volt mindenkinek a jó szereplés.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Sport

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Kovács Piroska: NB III-ban az apátfalviak Csongrád Megyei Hírlap, 1973. július 12.

Az NB III-ba bejutott apátfalvi focicsapat sikere 1kép
Az NB III-ba bejutott apátfalvi focicsapat sikere 2kép
X