Skip to main content

Az Eszterlánc Ház néprajzi-helytörténeti gyűjteménye

Érték bemutatása:

Az Eszterlánc Ház a Pátfalváért Egyesület tulajdona, székhelye és közhasznú tevékenységének színtere. A ház egy kicsiny, egysukkos parasztház, hatalmas kerttel és néhány melléképülettel (füstölő, kotárka – alatta disznóól, terménytároló, udvari illemhely). A házat az egyesületi tagok és segítőik újították fel 3 év alatt. A felújításnál nagyon ügyeltek arra, hogy a parasztház fő funkciójai megmaradjanak. Az utcai szobát, mely a „tiszta szoba” (tárgyi emlékek, ruházat, textíliák, stb.) kiállító terme lett, földesre hagyták. A volt pitar részben foglalkoztató került kialakításra és egyben a néprajzi gyűjtemény helye is. Az adományba kapott régi ablakokból képkeretek lettek, ezekben helyezték el a fotókat (házoromzatok, halászat, stb.). A ház gangja (folyosó) már beépített volt, így abból lett egy kicsi teakonyha és a foglalkoztató, falán a múlt fotóival és a Langó Istvánné által készített térképpel, mely népi hímzések helyét mutatja. A nyitott terménytárolóból nyári foglalkoztatót alakítottak ki és fásították a kertet. A falu néprajzi értékeinek gyűjtését 2000-ben kezdte el az egyesület. Jelenleg több mint ötszáz tárgyi emlék található. A gyűjtemény a lakosok, az önkormányzat és nyolcvan százalékban Langó Istvánné adománya.
A gyűjtemény időintervallumát tekintve az 1800-as évek végétől az 1960-as évek végéig öleli fel. A legnagyobb büszkesége a gyűjteménynek egy eredeti állapotban meglévő sarokpad (fele), melyen az 1893-as dátum szerepel. A gyűjtemény felöleli az apátfalvi ember hétköznapjait, ünnepeit az öltözéktől a berendezésen át a sütés-főzés kellékeit, az állattartás, mezőgazdasági munka, eszközeit, a téli foglalatosság tárgyait, pl. a maguk szőtte törölközőket. A különböző korsók, tárolóedények őrzik a faluban élő három fazekas család emlékét, de láthatjuk a kosárfonók alkotásait is. A gyűjtemény nem csak néprajzi tárgyak összessége, helytörténet is, hiszen a 19-ik és 20-ik század paraszt emberének „kemény” életét mutatja be.

Érték indoklása:

A Pátfalváért Egyesület által összegyűjtött örökség egy kétszáz évvel ezelőtti történelem. Egy olyan történelem, melyre büszkék lehetünk. A mai számítógépes, okostelefonos világban fontos, hogy tudjuk elődeink környezetkímélő, takarékos, önellátó életvitelét. Nagyon igaz az a mondás, mely egy tanulmányban szerepel a parasztember bölcsességéről: „Ami nem kell az embernek, az jó az állatnak. Ami nem kell az állatnak, az jó a földnek. Ami nem jó a földnek, az jó lesz a tűznek. Ami nem jó a tűznek, azt eltesszük későbbre, mert egyszer biztosan jó lesz valamire.” Az Eszterlánc Házban lévő néprajzi-helytörténeti gyűjtemény ezt a bölcsességet mutatja be, örökíti át a felnövekvő nemzedéknek. Segíti a gyerekekben az identitástudat fejlesztést, tiszteletet ad dédszüleinknek, az érték, a minőség megbecsülésére tanít és segíti az önmegvalósítás képességét. A tárlat katalogizálása folyamatban van, szívesen, nagy szeretettel bemutatják nem csak az ide érkező csoportoknak, de minden érdeklődőnek.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): A Pátfalváért Egyesület Alapszabálya (2016.); https://szerkonyha.blogspot.hu/2014/08/a-magyar-parasztember-bolcsessege.html: A magyar parasztember bölcsessége;„Pátfalvi Nagyharag” c. egyesületi lap 2015-től; Pátfalváért Egyesület: „Az összefogás története 1997-2017” c. könyv az egyesület húsz éve történetéről

Az Eszterlánc Ház néprajzi-helytörténeti gyűjteménye 1kép
X