Skip to main content

Apátfalva helyi újságai

Érték bemutatása:

Pátfalvi Szó 1992 márciusában jelent meg az 1. évfolyam 1. szám. Megjelent 1994. februárig. Szentesi József polgármestersége alatt, március 15-e, a nemzeti ünnep tiszteletére. Apátfalva Község Önkormányzatának Lapja, Terjedelme 4-6 A/4-es oldal, Első oldalon Apátfalva régi címerével. Megjelent: 1500 példányban Kiadja Apátfalva Község Önkormányzata, Felelős szerkesztő: Szentesi József, Szerkesztő: Móricz Ágnes. Az újság szükségességét a rendszerváltás hozta meg Az első szám tartalma: Szentesi József köszöntője, Központban a gazdasági vezető, interjú Kucsora Istvánnal, „Felsütött a Nap sugára…” „Itt volt a farsang, állt a bál..” Gondolatok a kultúráról, Etnikum vagy nemzetiség? Citeratalálkozó, Pártok Apátfalván, Közlemények, Parasztkalendárium, Filmszínház Havonta jelent meg, 1992. augusztus 20-án, 1992. október 23-án, 1993. november 1-jén két oldalas ünnepi kiadvány is megjelent a havi szám mellett. Az újság felépítése a következő: Első oldal polgármesteri üzenet, második harmadik oldal hírek a képviselőtestületi ülésről, Középső oldalak: kultúra, események, helyi programok, hagyományőrzés, kárpótlással kapcsolatos tudnivalók, interjú a képviselőtestület tagjaival. Utolsó oldalakon a hirdetések kaptak helyet.
Minden számban közlik az elmúlt önkormányzati testületi ülésen hozott döntéseket, intézkedéseket, beszámolókat, növényvédelmi tudnivalókat, a faluház programját, a lakosságot érintő intézkedéseket, olvasói leveleket, ASK. mérkőzéseit, eseményeit, népi szokásokat, ételrecepteket. Helyt kaptak a Cigány Önkormányzat hírei is, hirdetések, meghívók, közlemények, sporthírek, apróhirdetések, óvodai és iskolai hírek, földosztás, kárpótlási ügyek, információk, moziműsor. 1993. októbertől a helyi újság sokszorosítását a Heti Plussz Szerkesztősége Makó végzi, 1993. november 1-től 1600 példányban. Az 1994. januári számban az Ülésezett a képviselőtestület rovatban jelent meg „a Pátfalvi Szó, helyi lap a Lila Délvilág által való szerkesztésének lehetősége, Molnár László újságíró javaslatára. (ebben döntés nem született) Az utolsó újság 1994. februárban lett szerkesztve, melyben már írja Szabó Imre, hogy előzetes megállapodás alapján ezután havi egy alkalommal, egy oldalnyi terjedelemben a Reggeli Délvilágban fog megjelenni a helyi hírek Pátfalvi Szó címmel. Sajnos azonban a Reggeli Délvilág nem tudta betölteni az eredeti funkciót: a lakosság korrekt tájékoztatását, olvasói levelekre sem volt lehetőség, így egy idő után abbamaradt a Pátfalvi Hírnök.
A falu első saját újsága a faluközösséget érintő információkat tartalmazta. Közérthető, rövid, lényegre törő cikkekkel, írásokkal. Szerkesztő Móricz Ágnes, aki a művelődési ház igazgatójaként benne volt a falu kulturális vérkeringésében. Az újság kérte –várta az olvasói leveleket is. Pátfalvi Szókimondó „Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást….” (Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 19. cikkely) Független, közéleti és kulturális lap. 1994. májusban jelent meg az első szám Kiadó: Dinnyés Ferenc és felesége Dinnyés Ferencné Szerkesztő: Móricz Ágnes 8 -10 oldal terjedelemben, Megjelent 1600 példányban Sokszorosítás: Heti Plussz Szerkesztőség Makó 1. évfolyam, 1. szám „A hangyaszorgalommal dolgozó, és mély kulturális gyökerekkel rendelkező apátfalvi ember megérdemli, hogy saját helyi lapja legyen.”
Dinnyés Ferenc lapkiadó 1994. május, 1. szám tartalmából: „A helyi lapok az állampolgári érdekek kifejezésének pótolhatatlan eszközei” Kedves Olvasó! Köszöntő Holland újságírók Apátfalván, Suli napok, Anyák napja, Gyermeknap, Óvodai beíratás, Tenyészállat támogatás, Gazdakör, Apátfalvi Postagalambászok, Pünkösd, Ünnepi asztalra, Hirdetések, Melyik a 3-as szoba, Falugyűlésen Havonta egyszer jelent meg. Tartalma hasonló az előző faluújságéhoz: önkormányzati hírek, programok, meghívók, Éljünk kicsit egészségesebben- Sóki Ferencné rovata, olvasói levelek, hirdetések, filmszínház műsora, ASK. mérkőzései, postaláda: olvasói levelek, válaszok, választási információk, felhívások, házi praktikák, fortélyok, Egészségünk! könyvajánló. Nem önkormányzati lap volt, hanem a Dinnyés házaspár által fenntartott újság. A közérdekű lap a hirdetések árából tartotta fenn magát. A szövegek két ill. három hasábos formátumúak voltak, kép nincs benne. Támogató Sóki István, és az Apátfalvi Takarékszövetkezet. 1995. áprilisban képviselőtestületi ülésen megvitatták, hogy a Pátfalvi Hírnök a Délvilágban szűnjön meg. De hogy hogyan legyen a folytatás, arról éles vita alakult ki. Végül úgy döntöttek, hogy a Szókimondóban fognak megjelenni az önkormányzati cikkek is, mivel külön újságra nincs pénz, ezért az önkormányzat fizetett.
1995. júniusban Apátfalva Község Képviselőtestülete és Dinnyés Ferenc a Pátfalvi Szókimondó, helyi újság kiadója, megállapodást kötött a község szélesebb körű tájékoztatása érdekében. 1995. októberi számban található először az Anyakönyvi hírek, ahol a születés, házasság, halálozások vannak közölve. 1995-től „Pátfalvi mese…” címmel –igaz emberekről, igaz tanulságokkal! Mesélő: id. Mátó Lajos, falusi igaz megtörtént esetek vannak leírva, több éven keresztül ment ez a rovat. A Szókimondó szerkezete követte elődje külső formáját. Mivel szerkesztője ugyan az a személy, a stílusa, szerkezete, formátuma is hasonló. Sok érdekes olvasói levél található bennük, helyt adva a véleménykülönbségeknek is.
A kiadó célja is az volt, hogy a lakossággal közösen írják az újságot. 1997. januártól kissé változik a lap arculata, rendezettebb, egységesebb lesz, Dinnyés Ferencné a kiadó. Egyszerűbb ábrák, rajzok is vannak már benne. 1997. februártól Rotár Aurél nyomja a magyarcsanádi nyomdában. 1997-ben készült a településfejlesztési koncepció. Az év során több számban is foglalkozik írás a koncepcióval, melynek segítségével remélik, hogy a falu fellendül. 1998 Uniós kérdések- Varga Péter rovata, Csapó Jánosné néprajzi írásai, gázbekötéssel kapcsolatos dolgok. 1999. januártól új rovat a Cigány Hírlevél jelenik meg. 1999/5. számban Öt éve, 1994 májusában jelent meg a Pátfalvi Szókimondó első száma. Utolsó lapszám: 2005. december Apátfalvi Hírek Apátfalva Község Önkormányzatának ingyenes, tájékoztató havilapja, Felelős szerkesztő: Sajtos László jegyző Nyomás: Makó Nyomda I. évfolyam 1. szám: 2006. március, igényesen szerkesztett lap, 6-8 oldal Számítógépes szerkesztés: Csenteri Andrea 2008. októberig. 2008 novembertől Móricz Ágnes Szerkeszti: a Szerkesztőbizottság Megjelenik havonta egy alkalommal Készült 1600 példányban, 2011. júniustól 1400 példányban Mivel a Pátfalvi Szókimondó megszűnt és a község lakosságának szüksége van egy helyi lapra, megjelent a község új lapja. Az önkormányzathoz, és a képviselőtestülethez kötődő legfontosabb híreket osztja meg a lakossággal.
Beköszöntő, Két játszótér lesz a falunkban, Várja a legkisebbeket az óvoda, Döntött az apátfalvi testület, Ismét van iskolatej, Apátfalva ünnepel, Országgyűlési választások 2006. Közkincs pályázat, Anyakönyvi hírek, Iskolások farsangja Képek, kisebb fotók, ábrák is vannak benne, fekete fehér színű, komolyabb nyomdai kivitelű, esztétikus szerkesztésű. Két ill. három hasábos felosztású. Témák: döntött az apátfalvi testület, agrárhírek, tájékoztató, figyelem, bemutatkozik az óvodánk, közérdekű információk, anyakönyvi események, apróhirdetés, pályázati felhívás roma fiataloknak. 2013-tól több fotó van benne. 1300 példányba jelenik meg. Utolsó lapszám: 2014. október. Fő mondanivalója: Beszámoló Apátfalva Község Képviselő –testületének 2010-2014. között végzett munkájáról.
Apátfalvi Hírmondó Apátfalva Község Önkormányzatának ingyenes információ lapja Kiadja: Apátfalva Község Önkormányzat Szerkeszti a Szerkesztőbizottság Felelős szerkesztő: Sajtos László jegyző 2015. áprilistól: Dr. Szénási Hanna, majd Bálintné Siprikó Zsuzsanna Készült 1300 példányban Megjelenik havonta egy alkalommal, Nyomda: Norma Nyomda Első szám: 2014. november, még fekete fehér nyomású. 2014. decembertől színes kivitelű, 8-10-12 oldal terjedelmű, nagyméretű fotókkal illusztrálva. A kor t és nyomdatechnikai lehetőségeit kihasználva. A 2015. januári szám tartalmából: Újévi köszöntő, Ülést tartott a képviselő-testület, Dózsa György Általános Iskola, Ovis hírek, Nemzetiségi nap a faluházban, Néptáncos karácsony! A négy adventi gyertya, A fény újjászületése, Karácsonyi ajándék Apátfalvának, Karácsonyi kiskoncert, Adventi vásár, Betlehemezés A 2017. májusi számban anyák napi köszöntő, meghívó, ülésezett a képviselő –testület, anyakönyvi események, Start közmunkaprogram Apátfalván, Közterület rendbetétele, Dózsa György Általános Iskola, Regionális tér tánc próba Apátfalván, Fenntarthatósági témahét az iskolában, Bíbic ovis hírek, Péter és a farkas, Helyi értékek Apátfalván: az apátfalvi temetőkápolna, Apátfalvi magazinműsor a Rádió7-en, Tavaszt köszöntöttek Apátfalván, Húsvéti készülődés, Fúvószenekari névadó, X. Íjásztalálkozó, Csillagpor, Majális -2017. Hirdetések: Egészségügyi szűrések, Állásajánlat, Apróhirdetések.

Érték indoklása:

A helyi újság mindig fontos egy falu életében. Egy zárt közösség hírei, eseményei, történései követhetők nyomon. Minden kiadvány visszatekintés, összegzése az elmúlt hónapnak, és előrevetíti a következő időszak eseményeit. Megemlékezik évfordulókról, jeles eseményekről, melyek csak a falu legszűkebb közösségét érintik. Írói és szereplői is a falusiak. Fontos falutörténeti dokumentáció 25 évre visszamenőleg.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Maga a folyóirat 1992-napjainkig megjelenő számai. Húsz év falutörténelem 1992-2012. 20 éves a helyi újság Apátfalvi Hírek 2012. augusztus

Apátfalva helyi újságai 1kép
Apátfalva helyi újságai 2kép
Apátfalva helyi újságai 3kép
Apátfalva helyi újságai 4kép
X