Skip to main content

Algyői Foltvarrók Köre

Érték bemutatása:

Az Algyői Foltvarrók Köre vezetője, Izbékiné Cseuz Gabriella. Kb. 15 éve kezdte el a foltvarrást. Akkor hobbinak indult, szenvedéllyé vált, mára sokakat sikerült megfertőzni ezzel a csodás alkotási móddal. A foltvarrást könyvekből, a világhálóról és tábori tanfolyamokon való részvétellel sajátította el. 2009 őszén kapta a lehetőséget, hogy foltvarró csoportot indítson az Algyői Tájházban. A foglalkozást 6-8 fő részvételével kezdték. Kéthetente kedden délutánonként találkoznak a már akkor is lelkes csapattal. A foglalkozásokra Gabriella hozza az újabbnál újabb foltvarró technikát, gondosan ügyelve a nehézségi fokok figyelembevételére. Az évek során az egyszerű tűpárnától, nesszeszertől kezdve a sok darabból álló díszpárnán keresztül a hatalmas ágytakarón át, a szabad gépi tűzéssel megkoronázott speciális krétával, ceruzával megfestett faliképig mindent készítettek a tagok.
Dísz- és használati tárgyak egyaránt kikerültek ki a varrógépek alól. Első kiállításukat 2010-ben nyitották meg az Algyői Faluház Galériájában, mely már akkor is kissé szűkösnek bizonyult a sok foltvarrott munka bemutatásához. Nagy sikert arattak a tárlat megnyitásával, Algyőn ilyen hobbit űző csoport még sosem volt.
2011-ben tagjai lettek a GyeviArt Kulturális Egyesületnek. 2012-ben birtokba vehették és gyorsan be is lakták a Kastélykert utca 106. szám alatti Alkotóházat, melyet mára az évek során elkészített közös textil faliképek sora tesz otthonossá. Ekkorra már 16-18 főre bővült a kis csoport létszáma.

Érték indoklása:

Az Algyői Foltvarró Köre 10 éve szorgosan dolgozik, segítő varró kezek munkája díszíti több intézmény falait, programait színesítik. Algyő jó hírnevét országosan terjesztik.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Algyő Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Algyő

Irányítószám: 6750

Érték szakterülte kategória: Kultúra

Algyői Foltvarrók Köre 1kép
X