Skip to main content

Algyői anyakönyvek feldolgozott elektronikus változata

Érték bemutatása:

Az algyői és környékbeli – Serkéd, Hatrongyos, Hantház, Kőtörés, Sövényháza Dóc stb. -lakosok anyakönyvezése 1751-től Algyőn történt. Az anyakönyvek szabadon elérhetők a levéltárakban a személyiségi jog védelme érdekében 70-90 év embargóval. Az algyői anyakönyvek feldolgozása két ütemben már megtörtént. Az 1751-1800 közötti időszakot Dományházi Edit dolgozta fel, az 1888-1912 tartó időszakot Gavallér Istvánné (excel táblázatok). Az 1888-1912 közötti időszak excel táblázataiból Dományházi Edit készített adatbázist, ahol az algyői családok, rokoni kapcsolatok, kapcsolódási pontok felismerhetők. Az adatbázist az interneten elérhetővé tesszük. (A közzétételt egyelőre szívességi alapon fogjuk tudni megoldani.)
Az 1800 és 1888 közötti időszak feldolgozása is folyik, cél az összes anyakönyvi adat egy adatbázisban elhelyezése és elérhetővé tétele.

Érték indoklása:

Adatbázisunk segítséget nyújt mindenkinek, aki algyői gyökerekkel rendelkezik a családtörténete felkutatásában. Segítséget nyújt a helytörténeti kutatásokban. 21. századi formátumban teszi elérhetővé az Algyő történelmét, népességtörténetét, a környék településszociológiáját is érintő adatokat.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Algyő Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Algyő

Irányítószám: 6750

Érték szakterülte kategória: Kultúra

Algyői anyakönyvek feldolgozott elektronikus változata 1kép
X