Skip to main content

A Tisza algyői szakasza

Érték bemutatása:

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, Magyarország második legnagyobb folyója. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza összefolyásából keletkezik Ukrajnában, Rahó közelében, majd érinti Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia területét. Algyő településen keresztül folyik, évszázadok óta meghatározva ezzel a település jellegét, megélhetési forrásait, életét. Algyő elnevezése is kapcsolódik a folyóhoz, mivel a GEU szóból ered, amely „átkelőt” jelentett.

A falu lakóinak megélhetéséhez is hozzájárult a tiszai halászat lehetőségével. A település épületeinek elpusztulása és a falu újjászületése is a Tisza folyóhoz köthető az 1879-es árvíz miatt. Mai napig meghatározó szerepe van a szabadidős, sport és turisztika területén, tekintettel a számos horgászási, strandolási, csónakázási, kajakozási, kenuzási, vízitúrázási lehetőségre. Algyő turisztikájának egyik fő vonzerejét jelenti a folyó természeti környezete, a szabadstrandja, a rajta elhelyezkedő kikötők. Az egyik kiemelkedő sportág, a kajak-kenu lehetőségeit is biztosítja a sportolók és turisták számára.

Érték indoklása:

A Tisza a település életében meghatározó szerepet játszik évszázadok óta, mind a gazdasági, mind a turisztikai, szabadidős tevékenységek vonatkozásában. Algyő arculatának meghatározó eleme a település mellett elhaladó folyó, az „Algyő a Tisza virága…” szlogen is erre utal.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Algyő Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Algyő

Irányítószám: 6750

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Algyő és népe című könyv

A Tisza algyői szakasza 1kép
A Tisza algyői szakasza 2kép
A Tisza algyői szakasza 3kép
X