Skip to main content

A szerb főkötőn használt hímzés és díszítők

Érték bemutatása:

Domború aranyhímzés: A domború aranyhímzést úgy tudták elérni a textílián, hogy kiemelkedjen, kidomborodjon, hogy a kérdéses formát kartonra rajzolták, kés vagy olló segítségével körbevágták a kartont, és ritka öltésekkel felvarrták a bársonyra vagy brokát selyemre, vagy a leheletvékony szerb vászonra, olyan formában, amit a minta kívánt. Erre feszítették fel a fémszálat, amit leöltöttek mindét oldalon, így rögzítették a szálat. Felvarrt fémfonal: A szárak, szirmok, levelek körvonalát vékony fémszállal körbekontúrozták, vékony aranyszállal apró öltésekkel rögzítették Flitter és gyöngyhímzés: Apró flittereket használ díszítésre, és kiegészítésként színes (zöld, piros, sárga, rózsaszín) gyöngyöket. Hímzés fonala: Többféle jó minőségű fémszál.

A jelen kor felelőseinek kell gondoskodnia arról, hogy szellemi és tárgyi értékeink hűen, igazian megmaradjanak, hogy a következő generáció felkészülten vehesse át a stafétabotot. Felkészítésükkel párhuzamosan az a felelősség is minket terhel, hogy legyen mit átadnunk, vagyis a kultúránk örökségi értékeit. Ezek a hímzéssel díszített viseleti darabok a forma-funkció-díszítmény magas fokú harmóniájának szép példáit mutatják, melyek egy dekoratív, gazdag hímzésstílus megmaradt emlékei. Az elkészített darabok szépségükkel bizonyítják, hogy meg kell őrizniük népművészeti hagyományaikat, hogy a múlt emlékei ne csak múzeumi darabok legyenek, hanem más funkcióba helyezve mindennapi életük természetes, szerves részeivé váljanak, megszépítve ezzel környezetüket. Fontos feladatuk a jövőre nézve, hogy felkeltsék az érdeklődést őseik hagyatéka iránt.

Érték indoklása:

Magyarországon egyre növekszik a kiemelt örökségi helyszínek száma, de nemcsak az épületekkel, természeti területekkel kell foglalkozni, hanem a meglévő helyszíneket „megtöltő” tárgyakkal, azok használatával, az ott élő emberekre gyakorolt hatásukkal. A megóvás, fenntartás és megőrzés három különböző, de mindenképpen elengedhetetlen feladat. Ezt a munkát, akárcsak az egész örökségi mozgalmat az jellemzi, hogy szoros kapcsolatot kell fenntartani a múltat képviselő idősebb emberekkel, és létre kell hozni a kapcsolatot az ifjúsággal is. A jelen kor felelőseinek kell arról gondoskodnia, hogy a következő generáció felkészülten vehesse át a stafétabotot. Felkészülésükkel párhuzamosan az a felelősség is minket terhel, hogy legyen mit átadnunk, vagyis kultúránk örökségi értékeit. Mindezek a kulturális örökségek értékesek számunkra, közös kincsnek tekintjük, és sokat teszünk a megőrzésükért is. Ehhez megfelelő tájékoztatás, korszerű információmenedzsment szükséges, mert e nélkül nem tudja felhívni magára a figyelmet, nem tud közkinccsé válni az örökség. Ennek szervezésére, technikai hátterének kidolgozására, megvalósítására megfelelő ismeretekkel, eszközökkel és gyakorlattal kell rendelkezni.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Deszki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Szerb örökségünk című kiadvány, Monográfia, Deszk története és néprajza, Csongrád Megye Népművészete

A szerb főkötőn használt hímzés és díszítők 1kép
A szerb főkötőn használt hímzés és díszítők 2kép
A szerb főkötőn használt hímzés és díszítők 3kép
X