Skip to main content

A Szent István tér szakrális emlékei

Érték bemutatása:

A Szent István tér különleges helyet foglal el a város épített örökségében. A tér egykor Makó katolikus városrészének (Buják) központja volt. Épületeiben, műalkotásaiban ma is érezhető ez a felekezeti jelleg. Zöld területtől és több műemléki jellegű épülettől körülvéve a tér közepén áll a vidék legnagyobb és legszebb barokk temploma. 1772-ben szentelték föl Szent István király tiszteletére. Szépen illeszkedik hozzá a plébánia tekintélyt sugárzó épülete és az egykori kántorlak.
Ma a templomkertben látható a város legrégebbi szobra, a szeplőtelen fogantatást ábrázoló ún. „kűkép.” Az oszlopon megjelenő Mária hozzáillesztett lámpással és kerítéssel eredetileg a templom előtti téren volt, és töltött be fontos szerepet a nép vallási életében. A templom déli oldalán, az 1933-ban fölépült katolikus iskola neobarokk épülete előtt látható az 1888-ban készült Szentháromság-szobor Szent Pál, Szent Péter és Nepomuki Szent János alakjával. Mindehhez szervesen illeszkedik a közelmúltban itt elhelyezett ivókút. A templom szentélye mögött Szent Anna 1890-ből való barokk jellegű márványszobra áll.

Érték indoklása:

A tér Makó egyik legfontosabb köztere, számos történelmi jelentőségű esemény helye. Mindmáig sikerült megőrizni szépségét, építészeti szempontból kiegyensúlyozottságát. Ma is a város egyik legjelentősebb szakrális központja. Parkja kedvelt pihenőhely. Mind építészeti, mind művelődéstörténeti szempontból Makó történtében meghatározó.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Épített

A Szent István tér szakrális emlékei 1kép
A Szent István tér szakrális emlékei 2kép
A Szent István tér szakrális emlékei 3kép
X