Skip to main content

A Maros hatása Apátfalva településre

Érték bemutatása:

A javaslat 24 pontban taglalja a település és a folyó kapcsolatát, történeti visszatekintésben. Összegzésként megállapítja, hogy a Marosnak a településre gyakorolt hatásai, sokkal inkább pozitív, fejlesztő jellegűek voltak, mint negatív, romboló. Az itt lakók számára alapvető életfeltétel volt a Maroshoz való alkalmazkodás, megtanultak mellette élni, abból termelni, belőle hasznot húzni. Az apátfalviak azért tudtak ennyi-féle, a Maroshoz köthető, azon zajló „cselekvést” véghezvinni, foglalkozást gyakorolni, mert nagyon jól ismerték, kiismerték a folyó szeszélyeit (pl. sodrás irányát, mélységét, stb…). Mindezen ismeretek birtoklása azonban elengedhetetlen is volt számukra, hisz sokak megélhetése függött a folyótól, így mintegy sajátos vízi életmódot kialakítva, ahogy azt a címerben is megtalálható Bíbic madár is jelképezi.

Érték indoklása:

Apátfalva és a Maros évszázadok óta együtt élnek. Kölcsönösen hatnak egymásra, hol pozitívan, hol negatívan. A Maros erős, vigyázni kell vele, de ha betartjuk a szabályait sok hasznunk lehet belőle. A ma élő emberek mindennapjait már nem annyira határozza meg, mint évszázadokkal ezelőtt, inkább a Maros part séták, túrák lehetősége ötlik fel bennünk.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Néprajzi tanulmányok Apátfalváról 2015. Szerk: Bárkányi Ildikó A könyv 11-37. oldaláig Tóth Ferenc kiváló tanulmánya olvasható a Vízi élet címmel. Veréb Anett : Történelem szakdolgozat kézirat 2011. Tóth Ferenc: Apátfalva Száz magyar falu könyvesháza sorozat 2000. Juhász Antal: Csongrád megye népművészete Európa Könyvkiadó, Bp. 1990 Vargáné Nagyfalusi Ilona: Múltunk szőtte örökség Bíbic könyvek sorozat Apátfalva 2000. Banner János : Apátfalva néprajzi vázlata 1990.

A Maros hatása Apátfalva településre 1kép
A Maros hatása Apátfalva településre 2kép
A Maros hatása Apátfalva településre 3kép
X