A makói túrós lepény
Érték bemutatása:
Az országban sehol sem sütnek olyan finom túrós-lepényt, mint Makón, ugyanis nálunk a kifejt tejet több évszázados gyakorlat szerint beoltják, és a tejfölös, vajas oltástúróból készül a lepény. Nem hiába jegyezte meg róla Kassai Vidor komikus színész, aki gyermekkorában élvezettel fogyasztotta szombat délutánonként makói a túrós lepényt, hogy „barnáspirosra sült hártya alatt csak úgy szotyog-lotyog az istenáldás”. Palugyay Imre 1854-ben megjelent ország-leírásában fontosnak tartotta megjegyezni: „A lepény vékony tésztára rákent vajas túróból, oltásból készül, mely megsülvén olvadékonysága s kellemes íze miatt igen kedves eledel”.
Érték indoklása:
Messze földön híre járt a makói lepénynek, úgyhogy 1858-ban Gyulára látogató Ferenc József és Erzsébet királyné látogatásakor tizenkét makói asszonyt hívtak át lepénysütésre. Valamennyien kaptak kosárkába helyezve arany tízkoronást. Justh Gyulát a 48-as olvasókörökben túrós-lepénnyel kínálták.Járás: Makói járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: MakóIrányítószám: 6900Érték szakterülte kategória: Egészség
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Makó néprajza. Szerk.: Tóth Ferenc Makó, 2008. 351–352.