Skip to main content

A makói tavaszi fokhagyma

Érték bemutatása:

Makón korábban főleg a tavaszi fokhagymát termelték. Ez ugyan kisebb méretű, de egészséges, elálló. Kizárólag feketeföldön termelhető. Az őszi fokhagyma nagyobb fejű, de lazább húsú, karácsonyig értékesíthető. A makói tavaszi fokhagyma kemény, elálló, jól tárolható, ízét-zamatát májusig megtartja, addig egészséges és csíramentes. Elállósága és zamata miatt kolbászba Makón kizárólag a tavaszi fokhagymát teszik. A tavaszi fokhagyma az őszi fokhagymánál keskenyebb levelű.

Érték indoklása:

A tavaszi fokhagymának Makón két fajtáját termelik: a zöld és a sárga szárút. A zöldszárút tartják az ősi makóinak, a sárgaszárút a népi emlékezés olasz eredetűnek tudja. A magyarországi fokhagymatermesztés legjelentősebb körzete a makói, területe megközelíti a 900 hektárt.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: A makói hagyma Makó, 1998. 507–564.

A makói tavaszi fokhagyma 1kép
X