A makói petrezselyem
Érték bemutatása:
A makói petrezselyem egyenes, sima felületű, tömött szövetű, fehér húsú, külső színe krém-fehér, édeskés ízű. Kellemes illata és zamata, nagy termőképessége és elállósága miatt hazánk legjobb minőségű petrezselyme. Levelei közép-zöld színűek, lombozatát egy-két alkalommal levágva szárítmánynak dolgozzák föl, amely kiváló aromás leves ízesítő. Hossza 30 cm feletti, vállszélessége 3–5 cm. Államilag minősített fajta (1951).
Érték indoklása:
A makói kertész minden hagymasor között köztes növényként petrezselymet, sárgarépát, minden negyedik sorban kukoricát, a hagymaföld körül piros céklát, sőt paszternákot is termelt. Ha az egyik terméknek nem volt jó ára, a másik szolgálta megélhetésüket.Járás: Makói járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: MakóIrányítószám: 6900Érték szakterülte kategória: Agrár
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: A makói hagyma, Makó 1998. Makó Monográfiája 2. 571–591.