Skip to main content

A makói petrezselyem

Érték bemutatása:

A makói petrezselyem egyenes, sima felületű, tömött szövetű, fehér húsú, külső színe krém-fehér, édeskés ízű. Kellemes illata és zamata, nagy termőképessége és elállósága miatt hazánk legjobb minőségű petrezselyme. Levelei közép-zöld színűek, lombozatát egy-két alkalommal levágva szárítmánynak dolgozzák föl, amely kiváló aromás leves ízesítő. Hossza 30 cm feletti, vállszélessége 3–5 cm. Államilag minősített fajta (1951).

Érték indoklása:

A makói kertész minden hagymasor között köztes növényként petrezselymet, sárgarépát, minden negyedik sorban kukoricát, a hagymaföld körül piros céklát, sőt paszternákot is termelt. Ha az egyik terméknek nem volt jó ára, a másik szolgálta megélhetésüket.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: A makói hagyma, Makó 1998. Makó Monográfiája 2. 571–591.

A makói petrezselyem 1kép
X