Skip to main content

A makói Maros-part

Érték bemutatása:

Az ősi formáját megtartó ártér nem csak különleges, számos védett fajt őrző növény- és állatvilágával, de páratlan szépségével is vonzza a természetet kedvelőket. A folyó különleges adománya az erdélyi hegyek gazdag ásványi anyagait magába rejtő, s gyógyászati célra kiválóan alkalmas marosi gyógyiszap, melynek egyetlen lelőhelye Makó mellett található.

Érték indoklása:

A Keleti-Kárpátokban eredő Maros a Tisza legnagyobb esésű, vízhozamú és hordalék-szállítású mellékfolyója. Magyarországi szakasza és a 2852 hektáros kiterjedésű ártere természetvédelmi terület, az 1997-ben létrehozott Körös-Maros Nemzeti Park része. A makói Maros-part természeti értékeinek megismertetését tanösvények, turista-útvonalak, valamint egy Magyarországon különlegességnek számító lombkorona-sétány szolgálja.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Napfényország. Csongrád megye természeti értékei. Szeged, 2002. 98. Maros-ártér. = http://www.kmnpi.hu/index.php?pg=menu_1136

A makói Maros-part 1kép
X