Skip to main content

A makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara tevékenysége

Érték bemutatása:

A makói Magán Zeneiskola 1994-es alapításakor célul tűzte ki, hogy lehetővé tegye, – szociális helyzettől függetlenül – hogy a Makón és térségében élő növendékek lehető legszélesebb köre, minél több művészeti ágban, a legmagasabb szakmai színvonalon vehessen részt az alapfokú művészetoktatásban. Az intézmény tevékenysége által közel 25 éve több mint 1000 térségben élő gyermek számára biztosítja a lehetőséget, hogy a zene-, képző-, valamint a táncművészeti ágban fejlessze tehetségét, tudását, képességeit. Az intézmény kiemelten fontosnak tartja növendékeinek művészeti csoportokban való részvételét, az iskolában megalapítása óta működik fúvószenekar.

Ennek az együttesnek az utánpótlásaként alakult az Ifjúsági Fúvószenekar 2007-ben még gyermekzenekarként. A 60 főt számláló együttes alapító-karnagya: Dr. Csikota József, a makói Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola Makó igazgatója, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Kelet-Közép-Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezet elnöke. A zenekar megalapításának célja, hogy a zenekari játék iránt érdeklődő legtehetségesebb növendékek felkészülhessenek a koncert-fúvószenekari játékra, megkedveljék az együttzenélést, és elsajátítsák az ahhoz szükséges készségeket, fejlődjenek a közösség által zenei, művészi, értelmi, érzelmi és szociális képességeikben, teljes személyiségükben.

A Makó és kistérségében, és a megyében zajló rendezvényeken való fellépések után az intézmény széles körű nemzetközi kapcsolatai által több meghívást kaptak külföldre. Ennek köszönhetően a zenekar vendégszerepelt 2010-ben Lengyelországban, 2011-ben és 2017-ben az olaszországi Jesoloban, Cavallinoban, és koncertezett 2015-ben a szerbiai Zrenjaninban, 2016-ban Csíkszentsimonon, Erdélyben. 2017-ben meghívásra vett részt Moszkvában, Oroszországban nemzetközi ifjúsági fúvószenekari versenyen, ahol hatalmas sikert elérve, kiváló felkészültséggel kiemelt I. díjat nyert. Az együttes évről évre nagysikerű koncertet ad a makói Zenepavilonban a Nyári Esték programsorozat részeként, illetve a Korona Szállóban minden év decemberében.

Érték indoklása:

A makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara az iskola Koncert Fúvószenekarának utánpótlásaként évről évre több felkérésnek eleget téve Makó és kistérségének zenei és kulturális életében fontos szerepet tölt be. Rendszeresen fellépnek ünnepségeken, zászlófelvonásokon, sporteseményeken, makói civil szervezetek, cégek, vállalkozások rendezvényein, fesztiválokon, találkozókon, bemutatókon, kistérségi programokon, falunapokon. A város kulturális és művészeti életben való aktív részvételével, koncertjeivel, nemzetközi szinten elért kiemelkedő eredményével hozzájárul Makó művészeti és kulturális értékeinek gazdagításához, jóhírének öregbítéséhez.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara tevékenysége 1kép
X