Skip to main content

A makói lovas sport

Érték bemutatása:

Makón a szervezett sportcélú lovastevékenység megkezdése az 1960-as évekre tehető. Az Úttörő Termelő Szövetkezetben, illetve a Makói Méntelepen díjugratás és fogathajtás szakágakban képviseltették magukat a versenyzők megyei, regionális és országos versenyeken. A lovassport a szövetkezetben átszervezés és gazdasági okok miatt 1989-ben megszűnt. Néhány év szünet után lovas barátok újra élesztették a lovaséletet a városban. A Makói Gazdasági Egyesület szakosztályának keretein belül újra folytatódhatott a lovassport-tevékenység.

2008-tól már önálló lovasegyesülésként működött a lovasklub mint Makói Lovas Egyesület. Szervezett formában elindult a gyermeklovagoltatás, mely által a versenysport mellett a lovaglás tömegsportjellege is hangsúlyossá vált. A Makói Lovas Egyesület mellett megalakult a Silver Lovasklub, mely tevékenységével a gyermek lovagoltatásra helyezte a hangsúlyt. Jelenleg városunkban a lovassport-tevékenység és ezzel párhuzamosan a lótartás is centralizált léte, fejlődése dominálóan egyesületekhez kötött. A közelmúltban végbement fejlesztések és a sport iránt elkötelezett civileknek köszönhetően biztosított a magas szintű sportoktatás, mely lehetőséget ad a lovaglás mint sporttevékenység akár verseny, akár hobbi, illetve tömegsportcélú megvalósulásához is.

A sportág népszerűsítésére évente hagyományosan lovasversenyek kerülnek megrendezésre városunkban. A versenyek széles spektrumon fedik le a városban jelenleg képviselt lovastevékenységet, versenysportot. Így lehetőséget nyújtunk, hogy a fiatal generáció ügyességi versenyeken, a díjugrató szakág szerelmesei díjugrató, míg a fogathajtó fogatversenyeken mutassa be felkészültségét, tudását, a nézők pedig megismerkedjenek a lovassportok jellegzetességeivel, szépségeivel. A rendezvényeken 4 megye sportolói képviseltetik magukat.

Érték indoklása:

A lovassportnak, mint nemzeti sportágnak a jelenléte, fenntartása, népszerűsítése alapvető jelentőségű érték és feladat városunk életében.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Sport

A makói lovas sport 1kép
X