Skip to main content

A makói haltepertő

Érték bemutatása:

Az étel a ponty nyesedékéből készül, ami nem feltétlenül leeső részeket jelent, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradékot. Így a legnemesebb részektől a farok felé eső részekig mindenhonnan kerül bele pontyrész. Egy adagra 15-20 dkg halat lehet számolni. A haltepertő sütése nem tűnik bonyolult folyamatnak, de érdemes jól eltalálni a sütési időt, mert sem túl-, sem alulsütni nem célszerű. A haltöpörtyűt karikára vágott lilahagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, friss fehér kenyérrel kínálják, míg Makón a kisütött hagyma-karika is igen jellemző.

Érték indoklása:

Jellegzetes étel Szegeden és Makón is a haltepertő, amelyet pontyból készítenek. Makón forró olajban kisütött hagymakarikával tálalják.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Egészség

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): -

X