A makói haltepertő
Érték bemutatása:
Az étel a ponty nyesedékéből készül, ami nem feltétlenül leeső részeket jelent, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradékot. Így a legnemesebb részektől a farok felé eső részekig mindenhonnan kerül bele pontyrész. Egy adagra 15-20 dkg halat lehet számolni. A haltepertő sütése nem tűnik bonyolult folyamatnak, de érdemes jól eltalálni a sütési időt, mert sem túl-, sem alulsütni nem célszerű. A haltöpörtyűt karikára vágott lilahagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, friss fehér kenyérrel kínálják, míg Makón a kisütött hagyma-karika is igen jellemző.
Érték indoklása:
Jellegzetes étel Szegeden és Makón is a haltepertő, amelyet pontyból készítenek. Makón forró olajban kisütött hagymakarikával tálalják.Járás: Makói járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: MakóIrányítószám: 6900Érték szakterülte kategória: Egészség
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): -