Skip to main content

A makói gázmező

Érték bemutatása:

Az 1960-as évek óta ismert, hogy az ún. Makói-árok hatalmas földgázkincset rejt. A gáz nagy mélységben található, ún. nem-konvencionális gázvagyon, amely csak speciális technológiával termelhető ki. Mivel ezt a létező technológiát az utóbbi évtizedekben sok helyen sikerrel alkalmazták, egy kanadai cég, a Falcon Oil & Gas Ltd. leányvállalata 2005-ben itt is fúrásokba kezdett. A biztató eredmények hatására 2008-ban az Exxon és a MOL is beszállt a kutatásba. Sokan ekkortájt Makóról mint a magyar Dallasról beszéltek. A kezdeti lelkesedést azonban hamar lelohasztották az eredmények: a makói gázt egyelőre gazdaságosan nem lehet felszínre hozni. A makói föld így továbbra is őrzi legnagyobb kincsét.

Érték indoklása:

A mai kutatások a makói gáz mennyiségét 1,2–1,5 billió köbméterre becsülik, amely akár száz évre fedezné Magyarország teljes földgázigényét, ha gazdaságosan kitermelhető lenne.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Jenei András: Nekünk Makó kell? = http://www.meltanyossag.hu/files/meltany/imce/doc/kp-nekunkmako-090929.pdf Nemzeti energiastratégia 2030. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Hn. [Bp.] 2012. 32. = http://www.kormany.hu/download/4/f8/70000/Nemzeti%20Energiastrat%C3%A9gia%202030%20teljes%20v%C3%A1ltozat.pdf Elképesztő földgázmező Magyarország alatt. = http://www.energiacentrum.com/fosszilis-energia/a-magyar-gaz/

X