Skip to main content

A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar hagyományőrző tevékenysége

Érték bemutatása:

Apátfalva egy különös néprajzi szigetet alkotott a múltban, az ő-ző nyelvet beszélő makói kistérségben. Olyan zárt közösséget alkotott, mely beszédében, építkezésében, népviseltében, hímzésében, dalaiban, táncában különbözött a térség többi falvaitól. Nem véletlen, hogy 1906-ban Bartók Béla huszonnyolc népdalt jegyzett le a faluban, de az 1950-es években a néprajzkutatók sokasága gyűjtött Apátfalván. Óriási érték maradt fenn, mely Szigeti György helyi tanítónak is köszönhető. Barkányi Ildikó a szegedi Móra Ferenc Múzeum” munkatársa, egy írásában így ír, Szigeti György gyűjtéséről: „ A több mint 300 dallam, … kottája és szövege … egy különleges dél-alföldi, Maros-menti falu zenei hagyományát képviseli. Azt mutatja meg, hogy egy a 18. század közepén a Jászságból a Dél-Alföldre települt közösség a környékbeli lakossággal kiegészülve, hogyan tudta megőrizni nyelvében, dalaiban és az ezekhez kapcsolódó szokásokban, táncokban, viseletben, díszítőművészetben a Jászságból hozott. 1981-ben az akkori művelődési ház új vezetője Móricz Ágnes lett, aki ugyan nem volt „pátfalvi” (apátfalvi), de tudta, hogy Apátfalva óriási tradicionális múlttal rendelkezik.
Első lépése a pávakör létrehozása volt. Helyi ismerettel nem rendelkezett, ám a könyvtáros, Czakó Józsefné és rajta keresztül Berczán Mihály parasztember segített a toborzásban. 1981 februárjában már 50 dalos volt, ők alapozták meg a későbbi Kerekes Márton Népdalkört és Citerazenekart. Vezetőjük Fazekas István, helyi tanító lett, aki Kodály Zoltán tanítványa volt, abszolút hallással rendelkezett, és több hangszeren játszott. 50 évig tartó tanítói szolgálatából 29 évig vezetője volt az együttesnek is. Nem csak a felnőtt együttes vezetésével mutatott példát, de gyermek csoportjain keresztül több száz gyermekkel ismertette és szerettette meg Apátfalva és más tájegységek népdalait, ők később a felnőtt együttes utánpótlását is jelentették. Apátfalva népi hangszere a citera volt, így a népdalkör kíséretére Fazekas István citerásokat hozott az együttesbe. Az 1981-ben alakult együttes neve Apátfalvi Pávakör és Citerazenekar volt. 1982 februárjában szervezték meg az első citeratalálkozót, megelőzve a térség többi települését. Idővel az együttesek mindig más és más településen találkoztak, míg az tradícióvá vált.
Először csak a kistérségi, majd a tágabb környezetből jövő, sőt a határon túli népdalkörökkel, citerazenekarokkal is együtt daloltak, zenéltek. E találkozók nemcsak az együtténeklés, citerázás, együttlét örömét jelentették. Mindig szakmai találkozók is voltak. Országosan és nemzetközileg is elismert csoportokat, előadókat hívtak meg. Így jártak Apátfalván: Pribojszki Mátyás citeraművész, Monoki Lajos tanár úr, aki mindig zákányszéki együttesét is hozta. Állandó vendégeik voltak: Jászjákóhalma, Földeák, Kistelek, Kiszombor, Kövegy, Csanádpalota, Baks, Mezőtúr. Egy alkalommal voltak: Budai Ilona népdalénekes, Borsi Ferenc vajdasági citeraművész, és a legnagyobbak is, mint Kóka Rozália gyönyörű népmeséivel, Dr. Gerzonics Magdolna néprajzkutató, újságíró, Birinyi József népzenekutató, Halász Péter néprajzkutató és Dr. Olsvay Imre népzenekutató. Az együttes 1999-ben, a művelődési ház 40 éves jubileumán Kerekes (Burkus) Márton táncos, énekes nevét vették fel, aki Bartók Bélának 1906-ban énekelt. 1992-ben az Apátfalvi Pávakör és Citerazenekar kiadta első kazettáját, melyen nemcsak apátfalvi népdalok szólalnak meg, Fazekas István szinte minden tájegység népdalkincséből állította össze repertoárjukat.
Fontos volt számukra a megmérettetés. Részt vettek térségi és országos minősítéseken, ahonnan többségében arany minősítéssel tértek haza. Minden értékülésükön a zsűri maximálisra értékelte a gyönyörű, tiszta hangú éneklést, a zengő hangon szóló citerát, a „Tiszta forrásból” merített repertoárt. Az együttes kiváló munkájának is köszönhető, hogy Apátfalva megyei, országos minősítők és a Vass Lajos Népzenei Verseny színhelye is volt. 1999-ben, a művelődési ház 40 éves jubileumán felvették Kerekes (Burkus) Márton táncos, énekes nevét, aki Bartók Bélának 1906-ban énekelt. Így lett az együttes: Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar. Vezetőjük Fazekas István halála (2010 március) óriási veszteséget jelentett az együttes, és Apátfalva számára is. Az együttes vezetését, Fazekas István tanítványa Tóth Tamás vette át. 2016-tól újra működik gyermek citerazenekar is, Vári Gabriella irányításával. Eredmények: Országos minősítőn: 3 ezüst, 6 arany oklevél. Apátfalva Községért kitüntetés 2000-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés alkotói díjával tüntették ki a csoportot. Országos Vass Lajos Népzenei Versenyen 3 alkalommal arany oklevél A 25 éves jubileum alkalmából 2006-ban megkapta a KÓTA dupla aranykeretes díszoklevelét. Fazekas István az együttes vezetője 2008-ban falujától megkapta az „Apátfalva Díszpolgára” kitüntető címet.

Érték indoklása:

A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar őrzi és átörökíti Apátfalva népdal és népzenei kincsét. Évi 10-15 alkalommal mutatkozik be a faluban, a térségben, megyei és országos szinten, de az országhatáron túl is. Hagyományőrző tevékenysége a szó szoros értelemben követi a bartóki tiszta forrást. Olyan tradicionális értéket képvisel, mely a tágabb értelemben vett magyar népdal-népzenei kincs továbbélésében, fennmaradásában példaértékű.

Járás: Makói járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 3/2018. (III.05.) CsMÉB

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar hagyományőrző tevékenysége 1kép
A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar hagyományőrző tevékenysége 2kép
X