Skip to main content

A Kardos István Néptánccsoport tevékenysége

Érték bemutatása:

1981-ben alakult meg a tánccsoport Molnár Magdolna helyi tanítónő vezetésével. Közel negyven gyermek jelentkezett. Az első koreográfia egy kalocsai gyermekjáték volt, de ezt már a dél-alföldi követte. Az első fellépésük is 1981-ben volt Apátfalván. 38 év alatt a csoport tagjai változtak, de nagyon fontos volt az utánpótlás, ezért mindig volt kezdő és haladó csoport. Szakmailag Nagy Albert irányította a csoportokat és készítette a koreográfiákat: dél-alföldi, szatmári, széki, lőrincrévi, kalocsai, méhkeréki, rábaközi, kalotaszegi. A gyakorló órákat többen is vezették: Ferenczi Mónika, Csenteri Andrea (volt táncosok), Tőtős Hortenzia (a Szeged Táncegyüttes oktatója – ekkor a néptánccsoport a Szeged Táncegyüttes művészeti iskolának a része volt). 1995-ben alakult meg az Apátfalvi Ifjúsági Néptánccsoport öt párral. Az utolsó koreográfiájuk kalotaszegi volt 1997-ben. Ez a dátum azért is fontos, mert ekkor volt a művelődési ház 40 éves jubileuma, mely egyben két csoport névadó rendezvénye is volt: Apátfalvi Népdalkör és Citerazenekar Kerekes Burkus Márton, táncos-énekes, még a néptáncosok Kardos István vőfély, táncos, énekes, a „Népművészet Mestere” nevét vette fel. Külön említést kell tenni a népviseletekről. Minden tánchoz megvarrták a csoportban a népviseleteket. A Langó Istvánné tervezte kalocsai ruhát szinte az egész falu hímezte. Az akkori önkormányzat az anyagok árát biztosította, ill. külön pénzt biztosított csizmákra, karaktercipőkre. A csoportok fenntartója mindig is az önkormányzat volt, mely biztosítja a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Nagy Albertnek szívügye volt az apátfalvi néptánc, ezért számos fesztivált is szervezett. Európa szinte minden országának táncosai felléptek, de Amerika és Japán táncosai is jártak Apátfalván. A tánccsoport táncosai felléphettek finn, német, belga fesztiválokon is. Az apátfalvi táncosok büszkén és hatalmas sikerrel mutatkoztak be a környező településeken, a megyében, illetve a határon túl, Erdély, Bánát, Vajdaság, Szerbia városaiban és faluiban. Jelenleg (6 éve) Csenteri Andrea a csoport vezetője, óvodapedagógus és néptánc oktató. Nagy Albert szakmaiságát viszi tovább. Munkájának alapja az autentikus néptánc oktatás. Külön hangsúlyt fektet arra, hogy a kimondottan csak apátfalvi lépéseket is elsajátítsák a tanulói. Újszerű a munkájában, hogy a gyerekek mellett fiatalokat és felnőtteket is bevon a koreográfiákba, mellyel mintegy táncszínházi jelleget ad a fellépéseknek. Ezek pl. a karácsonyi, a télbúcsúztató összeállításai. Jelenleg 28 tagja van együttesének, melyben láthatjuk a legkisebbek, a fiatalok, az idősek együttes munkáját. Örömteli és szép a több generáció, mint egy nagy család produkciója egy-egy bemutatkozáson.

Érték indoklása:

A Kardos István Néptánccsoport minőségben és színvonalban őrzi az elődök értékeit. A hétköznapokban talán már nem, de a színpadon élik a táncot. Őrzik és átörökítik az apátfalvi néptánc kultúrát, de ismerik, bemutatják hazánk tájegységeinek tánckultúráját is, a táncot és népviseletet egyaránt. Minőségben és színvonalban méltóak elődeikhez. Munkájuk nemcsak őrzi a hagyományt, de segíti a gyerekek identitástudat fejlesztését, kitartásra nevel. A mozgás és az önkifejezés lehetőségét adja, megtanítja a csoportban „dolgozás” fontosságát, tehát csoportkohéziót erősít, tiszteletet jelent nagyszülei, dédszülei iránt. Tevékenységük mutatja mindazt, ami szülőfalujukat Apátfalvává, „Pátfalvává” teszi, öregbítik Apátfalva hírnevét.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Kb. ötven videofilm, több mint ezer fénykép őrzi az apátfalvi néptánccsoport fellépéseit, a fesztiválokon való részvételüket. A megyei és térségi média 1981-től rendszeresen tudósított tevékenységükről, helyi, hazai, külföldi fellépéseikről

A Kardos István Néptánccsoport tevékenysége 1kép
X