Skip to main content

A Gerliczy-kastély kertje

Érték bemutatása:

Az 1884-ben épült eklektikus-klasszicizáló, volt Gerliczy-kastély (Alkotmány u. 36.) épületében jelenleg a Mellkasi Betegségek Szakkórháza működik. A kastélyt eredetileg 18 holdas park vette körül. Az országúttól kocsibejáró, kiskapuk és a hozzájuk tartozó kapusépületek, egyéb gazdasági épületek zárták el, illetve körül. A főbejárattal szemben az országút másik oldalán földszintes, barokk hangulatú gazdatiszti lakás és kiszolgáló épületek álltak. A jelenleg hét hektáros kastélypark egyedi és védett természeti értékű kocsányos tölgyei nemcsak a betegek gyógyulását segítik elő, hanem az idelátogatóknak is kellemes élményt nyújtanak, a park díszítőszobraival együtt (Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc alkotásai).

Érték indoklása:

A kastélykert történeti kertnek minősül, országosan is számottevő kerti struktúrákkal. A parkban sétálókat sétányok, ligetek és kerti tó varázslatos, egyedi hangulata repítik a múltba.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Deszki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): www. deszk.hu https://hu.wikipedia.org

A Gerliczy-kastély kertje 1kép
A Gerliczy-kastély kertje 2kép
A Gerliczy-kastély kertje 3kép
X