Skip to main content

A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye

Érték bemutatása:

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye több évtizedes szisztematikus gyűjtőmunka eredménye. A közel félezer darabos kollekció elsősorban a délalföldi régió művészeinek munkásságára fókuszált, de a gyűjtemény gyarapításában – a regionális elv érvényesítése mellett – mindig is szem előtt maradt az országos hatáskör. A gyűjtemény gyarapodásának legdinamikusabb időszaka a hatvanas évektől a kilencvenes évekig tartott. Szegeden és környékén élő alkotóktól folyamatosan történtek vásárlások, így egyes helyi művészektől jelentős számú és minőségű művek kerültek a gyűjteménybe. Zoltánfy István életművének szinte megkerülhetetlen egységével rendelkezik a kollekció. De jelentős számú alkotást mondhat magáénak Kopasz Márta, Fontos Sándor, Dér István, Pataki Ferenc, Novák András, Zombori László életművéből is. A klasszikus szegedi alkotók (Nyilasy Sándor, Heller Ödön, Dinnyés Ferenc, Dorogi Imre, Fischer Ernő, Vinkler László) munkái szintán bekerültek a gyűjteménybe, jelezve az egykori szándékot egy tudatos művészettörténeti érvénnyel bíró kollekció életre hívására.

A gyűjtemény másik markáns része a vásárhelyi festészet szinte egyedülálló gyűjteménye. A mára klasszikusnak számító mesterek közül egyedülálló válogatás állt össze Németh József, Kohán György és Kurucz D. István művészetéről. A többi fontos vásárhelyi alkotótól is rendelkezik a gyűjtemény darabokkal. Ugyancsak a gyűjteményi szempontok alapján kerülhetett be az elmúlt századelő nagy alkotói közül (Tornyai János, Rudnay Gyula) néhány alkotása is. A későbbi vásárhelyi festők közül Kajári Gyula, Csikós András, Fejér Csaba, Szalay Ferenc, Fülöp Erzsébet, Hézső Ferenc, Kéri László szintén meglehetősen nagyszámú alkotással reprezentálnak. A helyben megrendezett jelentős tárlatok (Szegedi Nyári Tárlat, Festészeti Biennálé stb.) díjazott alkotói közül folyamatosan történtek vásárlások, így a kollekció lépésről-lépésre egyre inkább az országos gyűjtőkör irányába mutatott.
Persze ebben az esetben nem beszélhetünk tudatos gyűjtői szándékokról, de a megkezdett alapok folytathatók lennének ebben az esetben is. A teljesség igénye nélkül egy felsorolás is érzékeltetheti, hogy milyen számottevő művészek kerültek így a gyűjteménybe. Benes József, Csáki Róbert, Dienes Gábor, Galambos Tamás, Kovács Péter, Krajcsovics Éva, Nagy Gábor, Tenk László Vilhelm Károly stb. A bronzalkotások közül kiemelkednek Fritz Mihály, Máté István, Janzer Frigyes, Lantos Györgyi, Lapis András munkái. A terrakotta kisplasztikák Tóth Valéria, a domborművek Somogyi József és Kiss Sándor alkotásai. A gyűjteményt Morelli Edit, Fülöp Erzsébet tűzzománcai is gazdagítják. A textiltechnikát Lieber Éva és Balázs Irén, a gobelineket Csík Jolán és Engel István neve fémjelzi.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Szeged

Irányítószám: 6720

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye 1kép
A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye 2kép
A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye 3kép
A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteménye 4kép
X