Skip to main content

A bogárzói juhgomolya, bogárzói juhtúró

Érték bemutatása:

A bogárzói juhgomolya hőkezelt tejből készült tejoltó enzim és só hozzáadásával. Állománya félkemény sajt, nem morzsálódó, szelhető, vajszínű, alapvetően natúr, kizárólag sóval ízesített. Van fokhagymás, köményes, csípős, medvehagymás változata is. A bogárzói juhtúró juhgomolyából készült. Három hét érlelés után sózzák, fölszeletelik és ledarálják. A termékek tejelő cigája juh tejéből készültek, mely őshonos, fokozottan védett faj.

Érték indoklása:

A készítő Dani család a 19. század óta foglakozik juhtartással, a tejelő cigája fajtával. 2014 óta viselik a Körös-Maros Nemzeti Park védjegyét.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Agrár

A bogárzói juhgomolya, bogárzói juhtúró 1kép
X