Skip to main content

A Barackvirág Népdalkör hagyományőrző tevékenysége

Érték bemutatása:

A Barackvirág Népdalkör 20 éve, 1998-ban alakult Szatymazon. Hatszoros Aranypáva- díjas, kétszeres Aranypáva Nagydíjas, négyszeres Aranypáva Különdíjas. Megalakulása óta 255 fellépése volt, 750 népdal van a gyűjteményükben. Évente 15-17 alkalommal lépnek fel a (népzenei találkozók, Kárpát-medencei népdalos rendezvények, határon túli hagyományőrzők –, saját szervezésű hagyományőrző találkozók, népviseleti bemutató, kézműves kiállítások, a megye 6 község közös szervezésében néptánc-fesztiválok. Községek között rendezett Szomszédolók, községünk szülötte Dankó Pista évfordulók, adventi és karácsonyi rendezvények, nemzeti ünnepi megemlékezések…) a megye, az ország és a határon túli területeken.
Önálló rendezésben elevenítették fel a népi lakodalmas, valamint a szüreti mulatság régi hagyományát, bevonva Csongrád Megye 8 településének népdalosait, néptáncosait. 2017-ben tartották a X. Hagyományőrző Találkozót. A találkozókon a régi vásár hangulatát megteremtve, helyet kapott a népviseleti bemutató, népdal, néptánc, népzene-,- népmese, népi játékok, kézművesség, a környék gasztronómiája, végén táncház tartalommal. Hagyományőrző Találkozókon nemcsak a megyei, de időnként az ország más- más megyéiből – , valamint a határon túli települések (Csóka, Palics, Királyhalom (Szerbia), népdalosai, néptáncosai, Kibéd testvértelepülés (Románia, Maros Megye) is fellépnek. Lehetőséget adnak és bevonják a fiatalabb korosztályt az közös fellépésekbe. Hatásukra a felnőttek és gyerekek közül többen részt vesznek citera – oktatásban.
Gyűjtik a különböző tájegységek népdalait, a helyi értékeket. Digitális kiadványokat készítenek az Országos szintű Aranypáva -, Aranypáva Nagydíjas népdalcsokrokról, a felidézett hagyományokról, új tartalommal töltik, megőrzik, és hozzáférhetővé teszik a most készülő saját honlapon. Tagjai a Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KOTA),

Érték indoklása:

A népdalkör működésének 20 éve alatt Országos minősítéseken elért eredményeik (az első arany fokozat kivételével Aranypáva díjak, Aranypáva Nagydíjak és különdíjak) mind azt mutatják, hogy „tiszta forrásból” merítenek. Rendezvényeik sokszínűsége rendszeressége, kapcsolataik más hazai és határon túli tájegységekkel – jelzik, hogy komolyan veszik hagyományőrző és közösségépítő feladataikat. Tevékenységükben nemcsak a magyar népzene-, a népi hagyományok felelevenítése, megőrzése, de továbbadása is jelentős.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Szatymazi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Szatymaz

Irányítószám: 6763

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): www.kota.hu – minősítések www.szatymaz.hu (2008. 09. 27.) Barackvirág. .mpg (2011.05. 15. Abasári Katona és Bordal Fesztivál) Hagyományőrző rendezvények CD, DVD, Mi lapunk, XI. évf. 9. ; XII. évf. 11., 12. számai YouTube (Barackvirág Népdalkör, Szeged, Abasár – fellépés)……… YouTube https://www.youtube.com/channel/UCInDwISzJV51BAj_Wu3CvCg/videos (saját)

A Barackvirág Népdalkör hagyományőrző tevékenysége 1kép
A Barackvirág Népdalkör hagyományőrző tevékenysége 2kép
X