Hízott libából előállított termékek
Érték bemutatása:
A hízott liba a többi baromfiféléhez képest rendkívül változatos termékkínálat kialakítására alkalmas, amelyek közül kiemelt fontosságú a máj, illetve a jelentős érzékszervi tulajdonságokkal bíró hús és zsír. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1906/90 előírása kötelező jelleggel határozza meg a hízott libára, illetve a hízott libamájra vonatkozó jellemzőket. Továbbá a 2-13. számú irányelve pedig különböző minőségi osztályokat különböztet meg egyes paraméterek alapján, mint például az állomány, épség, szín, tömeg. A hízott liba húsának előnyös tulajdonságai a vadas jellegű sötét szín és a különleges állomány, ami a jelentős sejten belüli és kívüli zsírbeépülés eredményeképpen jön létre, és a megfelelő sütéssel sem távozik el a húsból.
Ezáltal a hízott libahúsból készült sültek porhanyósak és ízletesek maradnak, minimális fűszerezéssel is finoman elkészíthetőek, hiszen a fűszerekben található aromák zsírban kitűnően oldódnak. Ez az alapja a gasztronómiai különlegességüknek. A hízott liba többlet zsírjának kisütésével jelentős érték teremthető, a kisült zsír fűszerezve vagy önmagában kenyérre kenve is nagyszerű csemege, de emellett számos más gasztronómiai és táplálkozás-élettani vonatkozása is van pl.: hosszú eltarthatóság mellett magas energiatartalom, telítetlen zsírsavak magas aránya, a máj és húsok zsírban történő tartósítása, mint gasztronómiai különlegesség.
Járás: Szentesi járás
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: SzentesIrányítószám: 6600Érték szakterülte kategória: Agrár