Suhajda édesség
Érték bemutatása:
A „suhajda” elnevezésű csokoládés, krémmel töltött édesség Suhajda József (1886-1948) szegedi cukrász találékonyságát dicséri. Az 1912-32-ig a szegedi Iskola utcában működő cukrászdájából indult világhódító útjára az édesség, amely a következő díjakat nyerte el: 1912 Párizs: Grand prix kitüntetés, 1913. Párizs: aranyérem, 1912. Szeged: aranyérem (Szegedi Baross – áruvásár és kiállítás), 1937. Budapest: aranyérem (Országos Kézművesipari Kiállítás és Őszi Vásár). A Szegedi Új Nemzedék című újság így méltatta a csemegét és alkotóját 1924-ben: „Nem kell kiállítást rendezni azért, hogy a Suhajda nevet megismerje az ember. Akár a fővárosban, akár vidéki városban, akár Bécsben, vagy külföldi fürdőhelyen fordul meg az ember, a Suhajda nevet mindenki ismeri, sőt a Suhajda csemegét is. A magyaros hangzású Suhajda név már olyan fogalom külföldön, mint a gulyás, meg a pörkölt, mert az előkelő külföldi vendéglők étlapjain megtaláljuk mind a hármat.” Suhajda József 132-ben költözött Budapestre és nyitott műhelyt. Napjainkban leszármazottai működtetnek Suhajda cukrászdát Budapesten, valamint a Szamos Marcipán cég készít „suhajdát”. Mindazonáltal hagyománya szerepel a szegedi köztudatban, s népszerűsége a kézműves gasztronómia iránti érdeklődéssel egyre nő.
Járás: Szegedi járás
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: SzegedIrányítószám: 6720Érték szakterülte kategória: Agrár