Hagyományos böjti ételük a mákos guba és a puliszka
Érték bemutatása:
Hagyományos böjti ételek közé tartozott még a mákos guba és a puliszka. A guba nyersanyagát, a kenyértésztát vékonyra kinyújtották, rátették a tepsire, majd derelyemetszővel apró kockára vágták. Kemencében sült a kenyér bevetése előtt. Utána egy nagy tálba rakták és meleg cukros vízzel leöntötték. A megduzzadt gubát mákkal, esetleg dióval ízesítve fogyasztották. Egy másik jellegzetes népi táplálék a puliszka, mely kukoricalisztből készült. Sós vizet raktak fel a tűzre, de nem várták meg, hogy forrásba jöjjön, hanem félig kukoricalisztet öntöttek hozzá lassan, közben folyamatosan csomómentesre kavarták. Amikor a kellő sűrűséget elérte, levették a tűzről. Tányérra kiszedve hideg tejjel, pirított hagymával, tepertős zsírral leöntve ízletes ételként tálalták.
Járás: Makói járás
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: MagyarcsanádIrányítószám: 6932Érték szakterülte kategória: Agrár