Kelt bodag, a cigányok kenyere
Érték bemutatása:
Ez a bodag, nem a paraszti szóhasználat szerinti bodag, vagyis sűrű, kemény kopogós élvezhetetlen étel, hanem könnyű, finom réteges, sós kenyérféle. Lovári nyelven a bodag bokolyi. Bármiféle rendezvényen, fesztiválon sütöttük mindenki nagyon ette, főleg melegen finom. Van rá pontos receptünk, hogy más is meg tudja sütni, ha akarja. De mi nem mérünk semmit érezzük, miből mennyit kell tenni bele. Aki már sokat csinálta annak pont jó az állaga, se nem puha, se nem túl kemény. A bolti kenyér megjelenésével kicsit kiment a divatból. Elkészítése: 1 kg liszt, 1 csomag élesztő, 1 evőkanál só. A hozzávalókat egy közepes vajlingba tesszük, összekeverjük, és langyos vízzel bedagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyre tesszük. Mikor a tészta megkelt, deszkára lisztet szórunk, és ráborítjuk. Kézzel széthúzzuk, majd langyos disznózsírral meglocsoljuk. Négybe összehajtjuk, és 10 percig kelni hagyjuk. Újból kihúzzuk, újból zsírozzuk és megint négybe összehajtjuk. A széleit szépen eligazítjuk. Magas peremes tepsibe tesszük, amit előtte kizsíroztunk. Öt perc pihentetés után betesszük a sütőbe sülni. A tetejét szabadon hagyjuk. Mikor megsült ruhára tesszük ki a tepsiből. Vízzel, kézzel megmosdatjuk, és a ruhába betekerjük. Akár 15-20 centi magas is lehet, ha jól dolgozik az élesztő. Leveles, ritka, könnyű nagyon finom kenyérféle, tepsi alakú, négyzetesre szelve esszük.
Érték indoklása:
Az apátfalvi cigányok ősi kenyere ez, csak a cigányok készítik így. Mindenki szereti. Elkészítése nem igényel vagy tudást. Laktató, olcsó tésztaféle, kenyérféle.Járás: Makói járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: ApátfalvaIrányítószám: 6931Érték szakterülte kategória: Turisztika